Zuid-China reis

Rondreis 4: Alle tijd voor het kleurrijke zuiden

Zuid-China-reis

Rondreis 4: Alle tijd voor het kleurrijke zuiden
 • Overzicht
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Kaart
Reisschema: Chengdu – Zhongdian - Lijiang – Wumu - Dali – Yangshuo – Ping’an - Hong kong
Reisduur: 19 dagen / 18 nachten
Reissom: vanaf € 1789 p.p. bij 2 personen (€91,- per dag)
Vluchten: optioneel bij te boeken vanaf €550,-
Inclusief: o.a. panda's, bamboeboottocht en rijstterras wandeling

Deze reis staat in het teken van verschillende Chinese volkeren en het leven op het platteland in Zuid-China. Ook fiets je tussen de Karstbergen, wandel je door rijstterrassen en waan je je even in Tibetaanse sferen. In tegenstelling tot andere reizen begint je China-avontuur in Chengdu en reis je in drie weken door Zuid-China. Van het hooggelegen Zhongdian reis je via wind- en regenbruggen naar de steile rotsformaties in het Zuiden. Onderweg sluit je bijzondere vriendschappen en maak je kennis met het Chinese leven buiten de grote steden.

Tijdens je reis slaap je in (kleinschalige) accommodatie die wij vinden passen bij de sfeer van de omgeving. Verwacht op het platteland geen luxe, maar laat je verrassen door de gastvrijheid van de lokale bevolking.

Een start in Beijing of verlenging in Hong Kong is mogelijk; vraag ons China-fanaten naar de mogelijkheden.

Overnachten: 17 nachten in een hotel, 2 nachten in een guesthouse, 1 nacht in de trein en 1 nacht in het vliegtuig
Excursie: bezoek aan het Panda Research Centre, wandeling met gids en een fietstocht met gids naar Dr. Ho, een fietsexcursie en een bamboeboottocht op de Yulong rivier, 2 nachten in een eenvoudig guesthouse, dagwandeling met gids door de rijstterrassen
Transport: auto met chauffeur bij aankomst en de transfers tussen plaatsen als omschreven in de tekst
Maaltijden: geen
 • internationale vlucht

 • maaltijden

 • overige excursie: bezoek aan de opera, kookworkshop

 • fooien

 • visum China

 • reserveringskosten € 25,- p.p., maximaal € 75,- per boeking

 • calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

individuele reis China Chengdu

Chengdu

Dag 1 en 2, vlucht naar Chengdu

Je reis begint met een vlucht naar het Verre Oosten. Meestal vertrek je in de namiddag vanaf Schiphol. Omdat je tegen de tijd in reist, kom je de volgende middag aan in Chengdu waar de Zuid-China reis begint.

In de aankomsthal word je welkom geheten door een vertegenwoordiger van onze lokale agent. Hij of zij staat klaar met een bordje met je naam erop en brengt je naar het hotel. Ons hotel in Chengdu ligt in het centrum van de stad. Bereid je voor op een hard bed; daar is niet aan te ontkomen, in heel China niet. De middag is vrij om bij te komen van je vlucht en de omgeving van je hotel te verkennen. Wandel door de smalle authentieke straatjes, of drink een kop thee in een typisch Chinees theehuis en proost op het begin van je reis door China.

Chengdu panda China

Panda

Dag 3 Chengdu, bezoek de Panda’s

Wie aan Chengdu denkt, denkt vaak meteen aan de panda’s! En terecht. Deze aandoenlijke dieren staan symbool voor China. We plannen dan ook graag een bezoek voor je in, aan het Panda Research Centre. Dit doen we in de ochtend want de favoriete bezigheid van panda’s is slapen. Dat doen ze dan ook het grootste gedeelte van de dag. Maar juist in de ochtend zijn ze lekker actief waardoor je voldoende tijd hebt om ze te zien rennen, knuffelen en stoeien. Misschien maak je wel een lucky shot en zie je ze ongegeneerd op een bamboe-stok opschransen. Aan het begin van de middag ben je weer terug in je hotel en kun je zelf op pad gaan.

Tip: Chengdu heeft je nog veel meer te bieden. Ga naar de opera, volg een kookworkshop en bekijk de grote Boeddha van Leshan. Kijk hier voor meer informatie en vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

zhongdian klooster gompa china

Gompa Klooster

Dag 4 Vlucht Chengdu – Zhongdian

Reistijd: circa 1,5 uur

Na een taxirit naar de luchthaven van Chengdu vlieg je in een uur naar Zhongdian. Bij aankomst staat onze chauffeur voor je klaar.

Bij aankomst in de stad Zhongdian, ook bekend als Shangri-La, word je opgehaald bij het busstation en brengen we je naar het hotel nabij het oude centrum. Je overnacht hier in een kleurrijk, Tibetaans hotel waarbij voor de bouw veel hout wordt gebruikt. Verwacht in het hotel geen vloeiend Engels sprekend personeel, maar met handen en voeten kom je een heel eind. Helaas is in januari 2014 een deel van de oude stad in een flinke brand verwoest. Het klooster en de omgeving kun je wel gewoon bezoeken, maar het is mogelijk dat de oude stad minder aantrekkelijk is.

zhongdian china reis

monnik in Zhongdian

Dag 5 Zhongdian, in Tibetaanse sferen

De volgende ochtend kun je ontbijten in de nabijgelegen oude stad. Je vindt hier voldoende kleine restaurants om een hapje te eten. Vervolgens is het tijd om Zhongdian verkennen. Wij vonden het leuk een fiets te huren en op eigen tempo de omgeving te verkennen. Wil je de Tibetaanse sfeer proeven, rijd dan langs het Tibetaanse Ganden Sumtseling Gompa Monastery (ook wel Tsongtam klooster). Het klooster huisvest ruim 300 monniken en ligt net buiten de stad Zhongdian in de natuur. Het klooster is het belangrijkste Tibetaanse complex in zuidwest China en is ruim driehonderd jaar oud. Via de akkers en weilanden met yaks rijd je eenvoudig terug naar Zhongdian.

In de avond is het vaak gezellig in de oude stad. Hier komen de lokale bewoners samen om te dansen en te ontspannen op het plein.

In de Zhongdian bouwsteen vind je meer foto’s van Zhongdian terug. Ook in het Riksja reisblog over Zhongdian vind je nog meer informatie.

china lijiang old town

Lijiang

Dag 6 Zhongdian – Lijiang

Reistijd: circa 5 uur

De chauffeur brengt je naar de bus en vervolgens neem je de bus naar Lijiang. We reserveren een rechtstreekse bus die er ongeveer 4 a 5 uur over doet. Wanneer je de Tiger Leaping Gorge, die halverwege ligt, wilt zien, vermeld dit in je aanvraag, dan veranderen we de bus in een privé-transfer zodat je de kloof in kunt.

Je slaapt vanavond in een knus hofjes-hotel met planten, zitjes en lampionnen. Het hotel bevindt zich op loopafstand van ‘the old town’, met barretjes, winkels en restaurants. Voor Chinese toeristen is Lijiang trekpleister nummer 1. Het is druk in de straatjes, overal klinkt muziek en zie je winkeltjes met de meest vreemde prullaria; je kijkt je ogen uit. Daarom kiezen we hier voor een rustiger hotel net buiten de oude stad.

’s Avonds is Lijiang door rode lampionnen verlicht. Slenter door de smalle straten met kinderkopjes en over stenen bruggetjes. Waarschijnlijk word je aandacht getrokken door gezang. Mannen en vrouwen van de Naxi minderheid zingen elkaar, soms met een gracht ertussen, limericken toe. Dat gaat gepaard met geschreeuw, gelach en gedans. Niet alleen de Naxi, ook Chinese én Westerse toeristen haken in.

baisha bikes lijiang china

Op de fiets in Baisha

Dag 7 Lijiang

Deze ochtend stap je op de fiets voor een tochtje in de omgeving van Lijiang. Samen met een gids rijd je Lijiang uit en fiets je over vlakke wegen met links en rechts bergen. Je bezoekt het traditionele Naxi dorp Baisha, waar je je fiets parkeert en kennis maakt met de gebruiken van de Naxi minderheid die hier woont. Net na het middaguur ben je terug in Lijiang en neem je afscheid van je gids en fiets.

Wij vonden het leuk om na de lunch te verdwalen in de wirwar van straatjes in old town.
Tip: loop weg van de Chinese groepen en ervaar hoe opa en oma de kleinkinderen van school halen en wat een Naxi zoal bezighoudt. Wij zagen veel ouderen die gezellig zaten te keuvelen op de stoep van hun sfeervolle, houten huizen.

Meer informatie over Lijiang en het hotel vind je bij de Lijiang bouwsteen.

Onderweg naar Wumu

Onderweg naar Wumu

Dag 8 Lijiang -Wumu

Reistijd: circa 4 uur

Vandaag word je opgehaald in Lijiang. Maak je klaar voor een lange rit, want je bent zo’n vier uur onderweg. Het dorpje waar we je naar toe brengen ligt ver buiten enige stadsgrenzen, dus het is goed om er rekening mee te houden dat een gedeelte van deze rit niet over geasfalteerde wegen gaat. Ook reis je dwars door bergachtig gebied, dus scherpe haarspeldbochten op grote hoogtes zijn eerder regel dan uitzondering. Je chauffeur, die prima Engels spreekt, zorgt er voor dat je kunt stoppen om de benen even te strekken (én kunt genieten van het indrukwekkende uitzicht) en voor een prima lunch onderweg. Halverwege de middag kom je aan bij de lodge waar je met uitzicht op de rivier de Yangtze alle nieuwe indrukken even op je in kunt laten werken. Dit gebied is zo anders dan wat je waarschijnlijk tot nu toe van China hebt gezien…

Wumu

Dag 9 Trekking rondom Wumu

De volgende dag maak je je klaar voor een flinke trekking. Een lokale gids neemt je namelijk mee op pad om het dorpje te ontdekken. Je klimt, je daalt en je proeft het échte China op het platteland. Je ziet hoe men bezig is op het land, hoe herders hun geiten hoeden en passeert vrouwtjes met manden vol theeblaadjes op hun rug. Wij ontmoetten een 78-jarige dame met nog maar twee tanden die Wumu nog nooit had verlaten. Ook moesten we stiekem lachen om de rustende senioren die op hun gemak in de schaduw een tukkie deden. Wat een verschil met de grote Chinese steden. Je gids zorgt er overigens ook voor dat je onderweg even kunt binnen kijken bij een gezin. Hier kom je bij van het lopen onder het genot van een kopje thee, vers fruit en typische snacks uit die omgeving. Als je weer terug bent bij je lodge, heb je zo’n vier uur gelopen. In de middag kun je even afdalen om het lokale leven nóg meer op te snuiven of je kunt lekker tot rust komen met een tijdschrift of boek uit de bibliotheek.

dali lijiang onderweg

Onderweg

Dag 10 Wumu – Lijiang – Dali

Reistijd: circa 8 uur

Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van Wumu en omgeving. Werp nog een laatste blik richting het dal waar je de Yangtze ziet stromen, of wandel nog even naar beneden voordat je weer naar 2016 reist. In ongeveer vier uur brengt de chauffeur je weer terug naar Lijiang.

De rit per bus naar Dali duurt zo’n 3 a 4 uur. Onderweg zie je het landschap aan je voorbij gaan en maak je verschillende stops om de benen te strekken. Het laatste deel van de rit voert langs het Erhai meer. Oud Dali, waar je verblijft, is het gezelligst, nieuw Dali, waar Chinese toeristen verblijven, ligt 20 minuten verder. Het hotel waar je vanavond slaapt is helemaal in Tibetaanse stijl. Het ligt net buiten het ommuurde deel van de stad. Er hangen veel foto’s van de lokale bevolking; de ‘Bai’ en de ‘Yi’. Ze komen alleen in dit deel van China voor en leven naar oude tradities.

Loop ’s avonds de verlichte Zuidpoort door, de oude binnenstad in. In de straatjes staan aan weerszijden lage, houten huizen met winkels en restaurants. ‘Foreigner Street’ is de plek waar Westerse toeristen elkaar een beetje opzoeken en ervaringen uitwisselen.

Dali China reis

Dali

Dag 10 en 11 verblijf in Dali

De komende twee dagen deel je zelf in. Bij het hotel zijn leuke excursies te regelen: op maandag is er de kleurrijke ochtendmarkt van Shaping, met een gids kun je naar andere dorpen rond het meer of naar de Yi minority. In plaats van een excursie kun je er ook zelf op uit gaan. Voor een klein bedrag huur je een fiets en ontdek je de omgeving van Dali zelf. Er zijn ook ritten te paard door de bossen en bergen. Meer inspiratie vind je in ons Riksja reisblog.

Zin in een wandeling neem dan achter het tempelcomplex van de Drie Pagoda’s de stoeltjeslift de bergen in. Daar ligt het startpunt van een prachtige wandeltocht van 10 kilometer langs de bergkam. Het is een vlak pad, voor iedereen goed te doen. Aan het eind van de route ga je met een cabinelift (à la skivakantie) terug naar beneden. Anders tips over Dali vind je terug bij de Dali bouwsteen.

Yangshuo China reis

Karstbergen

Dag 12 Dali – Yangshuo

Reistijd: circa 11 uur

Vandaag brengen we je naar het station en neem je de trein naar Guilin. Deze reis duurt ongeveer 9 uur. Aan boord van de bullettrein is een restaurant waar je wat te eten en drinken kan kopen. Je wordt opgehaald op het station en we regelen een aansluitende transfer naar Yangshuo, dat nog zo’n 1,5 uur rijden is. Vervolgens ben je op één van de mooiste plekken van China…

Je slaapt in een sfeervol buitenverblijf tussen de karstbergen. Wanneer je de volgende ochtend je ogen opent ben je omgeven door steile bergen, akkers en rijstvelden. Er zijn mountainbikes, kayaks, bamboe-rafts en tubes te huur en natuurlijk kun je wandelen.

Karstbergen Yangshuo China

Li rivier

Dag 13 Yangshuo, fietsexcursie en bamboevlot

Vandaag maak je een fiets- en boottocht langs de Yulong rivier die dwars door het karstgebergte loopt. Je fietst in een klein groepje over smalle asfaltwegen en zandpaadjes die door de akkers slingeren. Je Engelssprekende gids kan je vertellen over het leven hier. In dorpjes die je passeert kun je wat eten of drinken. Na een stuk gefietst te hebben, ligt het bamboevlot voor je klaar en drijf je de rivier af. Houd er rekening mee dat het bamboevaren inmiddels een populaire activiteit is, ook voor de Chinezen zelf, waardoor het druk kan zijn op het water. Vervolgens fiets je verder richting Moon Hill. Bij Moon Hill heb je de mogelijkheid de fiets even aan de kant te zetten de heuvel te beklimmen. Als het warm is, is het een behoorlijke beproeving, maar het uitzicht wat je vanaf boven hebt, maakt de zware klim naar boven meer dan goed. Genieten, en weer terug naar beneden.

Karstbergen Yangshuo

Karstbergen

Dag 14 Yangshuo

Deze dag kun je ter plaatse invullen. Via het hotel kun je kayaks huren, nog een dag gaan fietsen en er lekker zelf op uit trekken. Als je wilt kunnen we een uurtje kungfu les voor je reserveren.

’s Avond speelt er op en langs de Li en Yulong rivieren een heel spektakel af. De naam Zhang Yimou zegt je misschien niets maar het is de bekendste regisseur van China en heeft ook geregisseerd bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen 2008 in Beijing. Hij heeft hier, in de buitenlucht tussen bergen en rivier, een show neergezet die avond aan avond zo’n 1000 bezoekers trekt. Zoals alles in China is ook dit groots aangepakt: maar liefst 500 spelers vertolken geschminkt en verkleed bij en op de rivier de Chinese love story van San Jie Lu. Tijdens de show zijn de omliggende bergen spectaculair verlicht. De show is dagelijks te zien van 20:00 tot 21:00 en voor € 35,- p.p. kunnen we de kaartjes inclusief retourtransfer voor je regelen. Kijk voor een kort filmpje over dit verblijf naar de Yangshuo bouwsteen.

Ping’an

Dag 15 Yangshuo – Ping’an

In de ochtend word je opgehaald voor de transfer via Guilin noordwaarts naar de Longji rijstterrassen. Het dorp Ping’an ligt er middenin en is alleen te voet bereikbaar. Je wordt opgewacht en loopt vervolgens in twintig minuten naar het dorp. Wil je niet je bagage sjouwen dan zijn er voor zo’n Y 40 lokale dragers die je kunnen helpen. Rond lunchtijd ben je in het dorpje Ping’an, waar je logeert in een eenvoudig houten guesthouse.  Het guesthouse heeft een grote veranda waar je in de buitenlucht kunt zitten met uitzicht over de rijstvelden en de bergen. Maak ‘s middags een wandeling bij het dorp naar de twee uitkijkpunten. Onderweg kom je vast Zhuang tegen. Deze lokale minderheidsgroep introduceerde zo’n 5000 jaar geleden het terrassen irrigatiesysteem voor de rijstbouw dat je hier nu ziet. Tegenwoordig komen er veel toeristen naar Ping’an dus je bent nooit de enige bezoeker. Loop je echter het dorpje uit wandel je de rijstterrassen op, dan kun je in alle rust genieten van de mooie uitzichten.

 

Ping'an rijstterrassen

Rijstterrassen

Dag 16 Ping’an, verblijf

Ontbijt ’s morgens op de veranda, waar je uitkijkt over de terrassen. Rond 9 uur vertrek je met een gids voor een dag wandelen door ’s werelds hoogste en meest uitgestrekte rijstterrassen; de Dragon’s Bone ofwel Longji.

De wandeling is niet moeilijk en met de gids stem je af hoe lang je ongeveer wilt lopen. Je loopt vooral tussen de rijstterrassen door, maar soms ook door een bos of langs uitzichtpunten en vennetjes. Op de rijstakkers zijn Zhuang aan het werk. Ze duwen hun ossen voort door de blubber. Tegen de middag rust en eet je wat voordat je verder wandelt. In het voorjaar wordt de rijst gepoot en rond september is de oogst. Aan het eind van de tocht kun je een taxi terug nemen naar Ping’An (ter plaatse te voldoen).

Meer indrukken van Ping’an vind je bij de Ping’an bouwsteen.

Ping'an Zhuang China

Zhuang-vrouwen

Dag 17 Ping’an – Guilin – Hongkong

Reistijd: circa 6 uur

Nadat je hebt uitgecheckt, loop je met je bagage terug naar de parkeerplaats, waar de transfer staat die je naar het treinstation van Guilin brengt om je reis per trein te vervolgen naar Hong Kong.

In Hong Kong kom je aan in hartje Kowloon. Je neemt hier gemakkelijk de metro (twee haltes) of een taxi naar het hotel. Het zal je meteen opvallen, alles is hier weer lekker in het Engels aangegeven.

Dag 17-18 Hongkong verblijf

Hongkong

Hong Kong

Hoewel Hongkong in 1997 aan China is overgedragen gelden hier nog steeds de Britse regels. Dat betekent niet alleen links rijden, maar je kunt je weer verstaanbaar maken in het Engels. Struin over de diverse en typische Aziatische marktjes, bezoek de Tsim Sha Tsui (Avenue of de Stars) en maak een selfie met het bronzen beeld van Jackie Chan. Neem plaats in de steile Peak Tram naar Victoria Peak (het hoogste punt van Hongkong); een hele belevenis. Natuurlijk kun je hier ook naar hartelust winkelen op Nathan Road en Causeway Bay. Hongkong, het is en blijft een grote stad met veel energie; maar je kunt hier ook ontsnappen aan de drukte en even op het strand ploffen. Verwacht geen hagelwitte zandstranden en een azuurblauwe zee, maar even afkoelen aan het water aan een van de vele baaitjes kan makkelijk.

Let op: deze reis eindigt in Hong Kong. Wil je liever je reis afsluiten in een andere stad, bijvoorbeeld Shanghai of Xiamen? Laat het ons weten.

Handige tips en tricks vind je in ons Riksja reisblog.

 

Hongkong skyline

Victoria Peak

Dag 19 Vertrek naar Nederland

Helaas zit de rondreis door China er op. Via je hotelreceptie regel je gemakkelijk de transfer pet Airport Express trein naar de luchthaven. Omdat je, in de meeste gevallen, met de tijd meereist, is dag 20 van je reis ook je aankomstdag in Nederland. Je bent een hele ervaring rijker…

“We regelen niet alleen je rondreis, maar desgewenst ook je vliegtickets. Niet alleen profiteer je daarmee van voordelige tarieven, maar je weet zeker dat je vluchten aansluiten op je reis – óók als deze vertraagd of gewijzigd worden! Handig toch? Als je wilt dat wij dit regelen, geef dat dan aan op ons aanvraagformulier.”

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Bezoek aan de Opera

Reissom: € 44,- p.p.
Inbegrepen: entreekaartje voor de opera en vervoer

Naast een bezoek aan de panda’s, kunnen we hier ook een bezoek voor je regelen aan een Sichuan Opera. Wat ons betreft is Chengdu hier de plek bij uitstek voor. In Chengdu ligt namelijk de bakermat voor deze kunstvorm. Geniet van de solozang, de verfijnde bewegingen van de acteurs, de meeslepende percussie en de grappige komedianten (zeker voor het Chinese publiek). Voeg daarbij de steeds wisselende maskers en gezichten, het vuurspuwen en gebruik van licht en je ziet dat je dit eigenlijk een keer moet hebben meegemaakt.

Kookles in Chengdu

Reissom: € 48,- p.p.
Inbegrepen: kookles

Wil je kennis maken met de Chinese keuken? Volg dan een Sichuan kookworkshop. Onder leiding van de enthousiaste kokkin van het restaurant maak je in ongeveer drie uur een zestal heerlijke gerechten klaar. Het ene gerecht is flink pittig en had andere weer mild. Tussendoor kun je natuurlijk van de gerechten proeven.

Welke optie wil je aanvragen?

Rondreis 4: Alle tijd voor het kleurrijke zuiden
Bezoek aan de Opera
Kookles in Chengdu
x

Deze rondreis aanpassen?

Dat kan! Met deze flexibele China rondreis hebben we een gevarieeerde route voor je uitgestippeld. Je kunt deze individuele rondreis gerust aanpassen. Hieronder hebben we een aantal suggesties toegelicht. Heb je zelf ideeen om de reis aan te passen? Nog beter, geef je wensen gerust aan ons door!

 • Verkorten - Ping'an

  Spreekt deze rondreis je aan, maar is een periode van 19 dagen te lang? In dat geval kan je het beste Ping’an over slaan. We raden het niet aan, een wandeling door de Longji rijstterassen is immers iets dat je niet wilt missen bij een China reis, maar dit is de beste optie om de reis te verkorten.

 • Verlengen - Beijing

  Ben je gek op steden? Verleng dan je verblijf in Beijing. Ontdek de traditionele winkeltjes in de oude hutong wijken, breng een bezoek aan de Chinese Muur en bezoek de Tempel van de Hemel en het Zomerpaleis.

  Neem voor meer tips over Beijing een kijkje op ons reisblog.

 • Verlengen - Yangshuo

  Bamboevaren tussen de karstbergen

  Een van onze favoriete plekjes om te ontspannen tijdens de, soms hectische, China reis is Yangshuo. Hier vind je talloze shops met leuke souvenirs en kan je gezellig in een van de barretjes een biertje drinken. Er zijn daarnaast mountainbikes, kayaks, bamboe-rafts en tubes te huur en de omgeving leent zich prima om een wandeling te maken.

  Kijk voor meer informatie over de omgeving bij de Yangshuo bouwsteen.

 • Lager budget?

  Wil je toch nog wat besparen? Laat dan enkele excursies uit deze reis weg. Je kunt excursies naar de panda’s in Chengdu, het Terracotta leger in Xi’an en het wandelen door de rijstvelden in Ping’an overslaan of zelf terplekke regelen.

  Laat het ons weten in je reisaanvraag als je hier interesse in hebt.

 • Extra excursies

  Ben je geïnteresseerd in excursiemogelijkheden? Laat het ons weten in je reisaanvraag. We denken graag met je mee. De leukste excursies hebben we alvast voor je op een rij gezet:

  • Een theetour in Chengdu
  • Een bezoek aan de Sichuan Opera in Chengdu
  • Fietstocht bij de Songzanlin Tempel en een bezoek aan een Tibetaanse familie.
  • Dagexcursie naar de Jade Snow Mountain in Lijang
  • Dagexcursie naar de Tiger Leaping Gorge in Lijang
  • Kong Fu les in Yangshuo

Leuk, we hebben deze rondreis toegevoegd aan je reisplan!

Ben je al klaar om je wensen aan ons door te geven zodat wij een vrijblijvend reisvoorstel kunnen maken?

Nee, ik wil verder puzzelen