chinese-man-reis

Rondreis 7: Chinese volkeren: van stad naar platteland

hoogtepunten China

Rondreis 7: Chinese volkeren: van stad naar platteland
 • Overzicht
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Kaart
Reisschema: Beijing – Xi’an – Lijiang – Wumu - Dali – Kunming - Yangshuo – Zhaoxing – Chengyang – Ping’an – Shanghai
Reisduur: 23 dagen / 24 nachten
Reissom: € 2777,- p.p. bij 2 personen

Met deze China rondreis bezoek je een aantal hoogtepunten van China zoals de Chinese Muur, de verboden Stad, het Terracottaleger en de mystieke karstbergen, maar reis je ook door een stukje China waar nog niet veel andere reizigers je voor zijn geweest. Zo ontmoet je de lokale bevolking op het platteland en wandel je tussen uitgestrekte rijstterrassen. Hierdoor krijg je een goed beeld van het leven buiten de stad.

In een aantal plaatsen slaap je meerdere nachten, waardoor je tijd hebt de omgeving waarin je bent te leren kennen. Geniet op een bankje van de bedrijvigheid op straat, drink een kop thee in het plaatselijke theehuis of struin over de lokale markt. Je eindigt in de havenstad Shanghai waar je langzaam terugkeert naar het moderne leven.

Overnachten: 19 nachten in een hotel, 2 nacht in een guesthouse en 2 nachten in het vliegtuig
Excursie: een dagexcursie naar de Chinese Muur, bezoek aan het Terracotta leger, wandeling met gids en een fietstocht met gids naar Dr. Ho, een fietsexcursie en een bamboeboottocht op de Yulong rivier, dagwandeling met gids door de rijstterrassen
Transport: 1 binnenlandse vlucht, auto met chauffeur bij aankomst en de transfers tussen de plaatsen als omschreven in de tekst
Maaltijden: 2x ontbijt. Overige nachten op basis van logies
Ondersteuning: De lokale agent is, indien nodig, 24 uur per dag bereikbaar
 • internationale vlucht

 • maaltijden naast het genoemde ontbijt

 • optionele excursies: bezoek aan de opera, kookworkshop

 • Visum China

 • De meeste entreegelden voor parken en tempels, je betaalt tussen € 2 en € 10 per persoon per bezienswaardigheid. Chinezen houden van entrees, soms betaal je in een complex op drie plaatsen entree. We kwamen thuis met een tas entreekaartjes. Houd rekening met een ‘entree budget’.

 • reserveringskosten € 25,- p.p., maximaal € 75,- per boeking

 • calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Verboden Stad ChinaDag 1 en 2, vlucht naar Beijing

Je hoogtepunten China reis begint met een vlucht naar het Verre Oosten. Meestal vertrek je in de namiddag vanaf Schiphol. Omdat je tegen de tijd in reist, kom je de volgende morgen aan in Beijing.

In de aankomsthal staat iemand klaar met een bordje met je naam erop, die je naar het hotel brengt. Ook vind je er een pinautomaat. De luchthaven ligt op ongeveer een uur rijden van het centrum van Beijing. Je verblijft in lokale stijl in een traditioneel courtyard hotel met fruitbomen, magnolia’s en bloemen. Door de kleinschaligheid en bouwstijl vinden wij deze hotelletjes zeer sfeervol. Vlakbij liggen verschillende grotere straten met bakkers, restaurants en winkeltjes. De receptie spreekt redelijk Engels en is erg behulpzaam. De rest van de dag ben je vrij om bij te komen van de vlucht, te wennen aan het tijdsverschil en de omgeving van je hotel te verkennen.

stadstour Beijing China hoogtepuntenDag 3 Beijing, op verkenning

Na het ontbijt ben je vrij om zelf de stad te verkennen. Je kunt eerst naar de Lama Tempel van het Tibetaanse Lama boeddhisme of naar de Tempel van de Hemel, een enorm complex met een ruime stadstuin. Rond het middaguur kom je meestal aan bij het Tian’anmen Plein, ofwel het Plein van de Hemelse Vrede. Grenzend aan het plein ligt De Verboden stad, waar je in eigen tempo door heen wandelt. Als je het handig vindt kun je ter plekke een gids regelen om je rond te leiden. Let op: Van 1 juli tot 31 augustus is de Verboden Stad gewoon op alle dagen geopend, maar buiten deze data om is de Verboden Stad op maandag gesloten.

China Chinese MuurDag 4 Beijing, wandeltocht Chinese Muur

Een bezoek aan de Chinese Muur mag op je reis eigenlijk niet ontbreken. Wel is de Muur op veel plaatsen erg toeristisch. Na wat speurwerk hebben we een deel van de Muur ontdekt dat een stuk rustiger is. Nadat je op het beginpunt bent afgezet start je met de 5 kilometer lange wandeling over de Muur. Doordat het hier niet druk is en je lang over de Muur loopt, krijg je volgens ons een goed idee van de uitgestrektheid van de Great Wall. Bij het eindpunt word je opgewacht en rijd je terug naar Beijing.

Vind je 5km lopen te veel, dan kunnen we een excursie naar een deel van de Muur boekenwaar je start en eindigt op hetzelfde punt. Wel is het hier drukker en meer toeristisch met souvenirwinkels.

Meer informatie over Beijing vind je terug bij de Beijing bouwsteen.

Drum Tower Xian ChinaDag 5 China hoogtepunten reis – Snelle trein naar Xi’an, aankomst

We brengen je naar het station en zetten je op de trein. Per bullettrein reis je naar Xi’an. Aangekomen op het station word je opgehaald en rechtstreeks naar een comfortabel hotel gebracht.

De rest van de dag ben je vrij om bij te komen van je treinreis of de stad in te gaan en te slenteren over de grote boulevards. In het hart van de stad vind je de grote Belltower, midden op een verkeersplein. Vlakbij is ook de Drum Tower. Als je hier rond 17:00 uur bent, heb je niet alleen uitzicht over de stad en de moslimwijk, maar ben je ook getuige van de drum demonstratie; leuk om bij te wonen.

‘s Avonds kun je nog wat rondhangen rond de Drumtower en het pleintje vol skatende, voorzichtig flirtende en druk telefonerende jongeren.

reisspecialist Terracottaleger ChinaDag 6 Xi’an, bezoek Terracotta leger

Deze ochtend word je om 09:00 uur opgehaald en ga je naar het opgravingsgebied van naar schatting 7000 kleisoldaten, paarden en koetsen; het Terracotta leger. Het ligt ca. 40 minuten buiten de stad en is in opdracht van de veertienjarige koning Zheng als zijn toekomstige graftombe gebouwd. Start in hal 3, dan 2 dan 1, dan zie je het grootste en indrukwekkendste deel het laatst.

Aan het begin van de middag ben je terug in de stad, waar je de middag vrij hebt om zelf lekker rond te kijken. Ga bijvoorbeeld eens  fietsen over de brede stadsmuur. De ‘south gate’ is het beste startpunt waar je voor een paar euro fietsen kunt huren of kies voor de food-excursie. Voor meer informatie over Xi’an kun je terecht bij de Xi’an bouwsteen of vraag het de specialisten.

Lijiang ChinaDag 7 Xi’an – Lijiang

In de ochtend brengen we je naar de luchthaven van Xi’an en vlieg je in ongeveer twee en een half uur naar Lijiang. Bij aankomst word je opgewacht en naar het oude gedeelte van de stad gebracht. Dit gebied staat op de Wereld Erfgoed lijst van Unesco. Je neemt je intrek in ons hofjes-hotel met planten, zitjes en lampionnen. Het hotel bevindt zich op loopafstand van ‘the old town’, met barretjes, winkels en restaurants. Voor Chinese toeristen is Lijiang trekpleister nummer 1. Het is druk in de straatjes en je kijkt je ogen uit. Daarom kiezen we hier voor een rustiger hotel aan de rand van old town.

‘s Avonds is Lijiang door rode lampionnen verlicht. Slenter over de smalle kanalen, stenen bruggetjes, kinderkoppen straatjes… waarschijnlijk word je aandacht getrokken door gezang. Mannen en vrouwen van de Naxi minderheid zingen elkaar, soms met een gracht ertussen, limericken toe. Dat gaat gepaard met geschreeuw, gelach en gedans. Niet alleen de Naxi, ook Chinese én Westerse toeristen haken in.

Lampionnendorp ChinaDag 8 Lijiang, ochtendhike en fietstocht

Omdat de meeste Chinese toeristen aan het eind van de ochtend de oude stad bezoeken, kiezen wij ervoor om een ochtendwandeling met gids te maken. Rond 07.30 word je opgehaald en zie je de oude stad wakker worden. Wij kwamen een klein hospitaal tegen, een groepje oude mannen met sik die op een stoepje de dag doornemen en oma die de kleinkinderen naar school brengt. Na de wandeling heb je tijd om te ontbiijten en aansluitend maak je een fietstocht in de omgeving van Lijiang. Samen met een gids en maximaal 8 personen, rijd je Lijiang uit en fiets je tussen de akkers met op de achtergrond de witte bergtoppen van Jade Dragon Snow Mountain met een hoogte van 5.500 meter. Je fietst door het landschap en bezoekt een traditioneel Naxi dorp, Baisha. Hier parkeer je je fiets en wandel je door de straten.

Aan het begin van de middag ben je terug in Lijiang en kun je je wat opfrissen bij je hotel. Voor meer informatie van het hotel klik naar de bouwsteen van Lijiang. Heb je de tijd dan kun je vanaf het ‘waterwielplein’, wat de ingang van Old Town markeert, in twintig minuten naar de ingang van Black Dragon Pool Park wandelen.

Dag 9 Wumu; terug in de tijd

Op zoek naar het echte China, kwamen wij terecht in Wumu. We kunnen je dit pareltje aan de Yangtze rivier natuurlijk niet onthouden en daarom komt de chauffeur jullie in de ochtend ophalen voor de transfer die een uur of vier zal duren. Het ene na het andere schitterende uitzicht kwam voorbij. In Wumu is het enige moderne wat er te vinden is, de lodge waarin je verblijft. Geheel voorzien van westerse gemakken, warm water en heerlijke zachte bedden. Het uitzicht over de Yangtze maakt het plaatje wat ons betreft compleet.

Dag 10 Wumu

De volgende dag ga je op pad en ontdek je nog meer van Wumu door middel van een trekking. Een lokale gids neemt je mee en je klimt en daalt een aantal uur door het bergachtige landschap. Je neemt een kijkje in een huishouden en ziet hoe het er hier in het dagelijks leven aan toe gaat. Van tevoren kun je met de gids en de eigenaar van de lodge afstemmen hoe lang de trekking duurt (mocht deze je te zwaar lijken). In de middag ben je vrij om zelf te genieten van deze bijzondere plek.

Je slaapt in het enige hotel van Wumu. Zo midden in de natuur werden wij heel erg blij van een ontbijtje met uitzicht over de vallei.

Naxi-LijiangDag 11 – 12 Wumu – Dali en verblijf in Dali

In de ochtend brengen we je terug naar Lijiang waar je de bus naar Dali neemt. Hier zal je in de avond aankomen. De volgende dag heb je een vrije dag waarbij je verschillende opties hebt om je dag in te vullen.  Bij je hotel zijn leuke excursies te regelen, maar je kan er ook gemakkelijk zelf op uit met de fiets of te voet. Een fiets huur je voor ongeveer 15 Yuan en geeft je de mogelijkheid om de omgeving in alle vrijheid te verkennen. Op maandag kun je naar de kleurrijke markt van Shaping. Op andere dagen kun je met een gids naar andere dorpen rond het meer of naar de Yi minority, die vaak teruggetrokken in de bergen leeft. Lees meer over het Chinese platteland in ons Riksja reisblog.

Boek je nog een nacht extra in Dali, neem dan achter het tempelcomplex van de Drie Pagoda’s de stoeltjeslift de bergen in. Daar ligt het startpunt van een prachtige wandeling van 10 kilometer langs de bergkam. Het is een vlak pad, voor iedereen goed te doen. Aan het eind van het pad ga je met een cabinelift (à la skivakantie) terug naar beneden. Neem een kijkje bij de bouwsteen voor meer indrukken.

Verblijf YangshuoDag 13 – 14 Dali – Kunming – Guilin – Yangshuo

Maak je ‘s ochtend op voor een busreis van ongeveer 5 uur naar Kunming; een mooie tocht door heuvels en bergen met om je heen akkers en dorpen.

Bij aankomst op het busstation van Kunming staat de transfer klaar die je naar je hotel brengt. Omdat je niet op een dag verder kunt reizen naar Guilin en Yangshuo slaap je in Kunming een nacht. De volgende ochtend kun je zelf nog de Yuantong Tempel bezoeken, waar boeddhistische pelgrims naar toe komen.

Vervolgens neem je een taxi naar de airport en vlieg je in 1,5 uur naar Guilin. Je wordt opgewacht in de aankomsthal en we regelen aansluitend transfer naar Yangshuo, zo’n twee uur rijden. Je slaapt in een sfeervol en prachtig gelegen hotel midden tussen de karstbergen.

Yangshuo-fietsenDag 15 Yangshuo, fietsexcursie en bamboevlot

Vandaag staat een fietsexcursie en bamboeboottochtje op de Yulong rivier op het programma. We regelen een fiets, het bootje en een Engelssprekende gids. Hij vertelt je meer over het leven hier en fietst en vaart mee.

In dorpjes die je passeert kun je wat eten of drinken. Na een stuk gefietst te hebben, ligt het bamboevlot voor je klaar en drijf je de rivier af. Houd er rekening mee dat het bamboevaren inmiddels een populaire activiteit is, ook voor de Chinezen zelf, waardoor het druk kan zijn op het water. Vervolgens ga je verder fietsen naar Moon Hill. Bij Moon Hill heb je de mogelijkheid de fiets even aan de kant te zetten de heuvel te beklimmen. Als het warm is, is het een behoorlijke beproeving, maar het uitzicht wat je vanaf boven hebt, maakt de zware klim naar boven meer dan goed. Genieten, en weer terug naar beneden. Bij terugkomst in je hotel drink je vervolgens een welverdiend drankje op het terras. Meer informatie over de accommodatie vind je bij de Yangshuo bouwsteen.

regenbrug Zhaoxing ChinaDag 16 Yuangshuo – Zhaoxing

Vanuit Yangshuo reis je naar Zhaoxing, het grootste Dong dorp in China met vele wind- en regenbruggen, houten huisjes en maar liefst vijf drumtorens. Na een reis van ongeveer 8 uur kom je aan het eind van de middag aan in Zhaoxing. Een aardig lange rit, maar de bijzondere omgeving waar je doorheen rijdt, maakt dit de moeite waard.

In Zhaoxing woont de Dong minderheid. Ieder dorp heeft haar eigen drumtorens en wind- en regenbruggen. In de avond worden de vele bruggetjes en de drumtorens sfeervol verlicht, wat een mooi plaatje geeft. Na een lange dag kun je uitrusten in je knusse hotel. De medewerkers van het hotel spreken nauwelijks Engels, maar ze zijn vriendelijk en met handen en voeten kom je een heel eind. In het dorpje zijn niet veel restaurantjes te vinden, maar bij het hotel kun je een heerlijke (Chinese) maaltijd bestellen. Of lees een tip van een reiziger van ons.

Platteland Tangan ChinaDag 17 Bezoek aan de dorpjes Tang’an en Jitang

Op deze dag staat een bezoek aan twee Dong dorpjes centraal. Het eerste dorpje is Tang’an, hoog gelegen tussen kleurrijke rijstterrassen. Vanuit hier heb je een geweldig uitzicht over de eindeloze rijstvelden. Het middelpunt van Tang’an is een plein met een grote drumtoren. Bij deze drumtoren is een gezellige bedrijvigheid te zien. Wij vonden het de moeite waard de heuvel op te lopen en op de top van het uitzicht te genieten. Hierna vertrek je naar het volgende dorpje, Jitang. Dit is een wat groter en moderner Dong dorp.

Rond het middaguur ben je weer terug in Zhaoxing en heb je de middag en avond ter vrije besteding. Maak een wandeling door de rijstvelden naast het hotel, loop Zhaoxing aan de andere kant uit en bezoek de grote en nieuwe wind- en regenbrug, slenter een tijdje over de lokale markt of rust lekker uit in een van de bruggen of drumtorens.

China lokale bevolkingDag 18 Zhaoxing – Chengyang

Na je verblijf in Zhaoxing rijd je in ongeveer 4 uur naar Chengyang. Bij aankomst betaal je de entree van ongeveer 70 Yuan entree en valt je oog direct op de beroemde wind- en regenbrug, die 78 meter lang is. Het heeft de bevolking 12 jaar gekost om deze brug te bouwen! In het dorpje Ma’an worden dagelijks twee ‘Dong shows’ gegeven (soms wat opgezet, maar niet verplicht om te bezoeken). De chauffeur wijst je de weg naar deze show; de toegang is inclusief in de entree die je al hebt betaald. De lokale bevolking draagt traditionele kleding en gebruiken verschillende muziekinstrumenten en dans. Er wordt een glaasje rijstthee (best lekker) aan je gegeven en bij het laatste nummer word je uitgenodigd om mee te dansen. Het is even onwennig, maar het is een leuke ervaring om deze traditionele dans te leren. Je kunt er ook voor kiezen om het dorp te verkennen.

Je verblijft in een houten hotelletje. Verwacht niet teveel luxe, het is een eenvoudige kamer, maar prima verzorgd met een balkonnetje met mooi uitzicht. Klik hier voor meer informatie over de route tussen Yangshuo en Ping’an.

Ping'an accommodatie ChinaDag 19 Chengyang – Ping’an

Dan is het tijd voor de reis naar Ping’An. De rit van Chengyang naar Ping’an duurt ongeveer 3,5 uur. Onderweg bezoek je enorme theevelden, waar theeplukkers in rieten mandjes de theebladeren verzamelen. Na een korte stop vervolg je de reis richting Ping’an.

In de stad Longsheng kun je even de benen strekken en rond lopen door deze stad. Je bezoekt een grote Chinese lokale markt, een ervaring die je niet wilt missen. Op deze markt kom je van alles tegen; noten, fruit, groenten, maar ook de typisch Chinese delicatessen, zoals kikkers, ratten en slakken. Toen wij over de markt liepen, keken we onze ogen uit.

Bij aankomst in Ping’an loop je eerst 20 minuten naar boven over een bergpad. Je bagage kan tegen een kleine vergoeding gedragen worden door de lokale porters. Vervolgens neem je je intrek in een eenvoudig guesthouse te midden tussen de enorme rijstterrassen.

Ping'an terras China reisDag 20 Ping’an, verblijf

Ontbijt ‘s morgens op de veranda, waar je uitkijkt over de terrassen. Rond 9 uur vertrek je met een gids voor een dag wandelen door ‘s werelds hoogste en meest uitgestrekte rijstterrassen; de Dragon’s Bone ofwel Longji.

De wandeling is niet moeilijk en met de gids stem je af hoe lang je ongeveer wilt lopen. Je loopt vooral tussen de rijstterrassen door, maar soms ook door een bos of langs uitzichtpunten en vennetjes. Op de rijstakkers zijn Zhuang aan het werk. Ze duwen hun ossen voort door de blubber. Tegen de middag rust en eet je wat voordat je verder wandelt. In het voorjaar wordt de rijst gepoot en rond september is de oogst. Aan het eind van de tocht kun je een taxi terug nemen naar Ping’An (ter plaatse te voldoen).

Shanghai - ChinaDag 21 Ping’an – Guilin – Shanghai

Nadat je hebt uitgecheckt, loop je met je bagage terug naar de parkeerplaats, waar de transfer staat die je naar het treinstation van Guilin brengt (1,5 uur rijden).

Dan reis je weer een heel ander China tegemoet, naar de havenstad Shanghai. het treinstation, Hongqiao genaamd, ligt op 18 km van de stad. De chauffeur staat je al op te wachten op het treinstation. Afhankelijk van de drukte in het verkeer is het tussen de 30-60 minuten rijden naar het hotel. De kamers zijn allemaal voorzien van airconditioning en tv en de locatie is perfect; ‘s avonds loop je zo de rivierboulevard van Shanghai op: de Bund.

Via de Riksja reisblog vind je handige tips en tricks.

ShanghaiDag 22-23,  verblijf Shanghai en vlucht naar Amsterdam

Wie op de Bund langs de grote klassieke koloniale gebouwen loopt krijgt een indruk van het oude China uit de 18e en 19e eeuw. Aan de overkant van de Bund groeien de wolkenkrabbers van Pudong de hemel in. Oud versus nieuw Shanghai. Ze gaan hand in hand. Het is een prachtig gezicht om de kleurige lichten van de hoge gebouwen in het water te zien weerspiegelen.

Een populaire maar drukke bezienswaardigheid is de Jade Boeddha temple (Yufo Si). Eén van de mooiste musea in China vonden wij het Shanghai museum, zeker de moeite waard. Wil je tussendoor even op adem komen dan is een bezoek aan de beroemde Yu-tuin geen gek idee. Tegen sluitingstijd is het er heerlijk rustig. Uitgaan doe je in de wijk Xintiandi, vol voetgangersstraten met theehuizen en restaurants. Ook in de oude Franse wijk kun je terecht.

Via je hotelreceptie regel je de transfer van het hotel naar de internationale luchthaven van Shanghai. Deze spiksplinternieuwe, supermoderne airport is een lust om doorheen te wandelen, op weg naar je gate.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Kookles in Yangshuo

Reissom: € 18,- p.p.
Inbegrepen: kookles

Wil je kennis maken met de Chinese keuken? Volg dan een kookworkshop. Onder leiding van de enthousiaste kokkin van het restaurant maak je in ongeveer drie uur een aantal heerlijke gerechten klaar.  Tussendoor kun je natuurlijk van de gerechten proeven.

Welke optie wil je aanvragen?

Rondreis 7: Chinese volkeren: van stad naar platteland
Kookles in Yangshuo
x

Verstuur je reisplan