wandelen chinese muur beijing china

Rondreis 7: Vervlogen tijden in het noorden

China-cultuurreis

Rondreis 7: Vervlogen tijden in het noorden
 • Overzicht
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Kaart
Reisschema: Beijing – Datong – Pingyao – Xi’an – Beijing
Reisduur: 12 dagen / 11 nachten
Reissom: vanaf € 1234,- p.p. bij 2 pers. (€110,- per dag)
Vluchten: optioneel bij te boeken vanaf €550,-
Inclusief: o.a. bezoek Chinese Muur en Terracotta leger, treinritten

Tijdens de rondreis combineer je vier plekken die, voor Chinese begrippen, relatief dichtbij elkaar liggen. Je waant je in vervlogen tijden als je in Beijing een indrukwekkende wandeling over de Chinese Muur hebt gemaakt en via moderne treinen richting Datong reist waar nog meer historie op je wacht. De hangende tempels en de Yungang-grotten vormen een staaltje architectuur waarvan je je zult verbazen. Indrukwekkend om te zien hoe deze bouwwerken de tand des tijds hebben doorstaan.. Daarna bezoek je authentiek Pingyao. Hier dwaal je door oude, smalle straatjes die omringd zijn door de oude stadsmuur. De film Raise the red lantern is hier opgenomen en de Ming architectuur laat je zien waarom. Het lijkt er echt even op alsof je in het oude Keizerrijk van China bent.

Je culturele rondreis eindigt in Xi'an. Daar ga je heen omdat je het beroemde Terracottaleger wilt zien van zo'n 9000 soldaten, paarden en strijdwagens van klei. Vervolgens regelen we weer een treinreis terug naar Beijing waar deze rondreis eindigt.

Overnachten: 4 nachten in een sfeervol hutong hotel, 4 nachten in een comfortabel hotel, 2 nachten in een sfeervol hofjeshotel en 1 nacht in het vliegtuig . Overnachten op basis van logies
Excursie: een dagexcursie naar de Chinese Muur, bezoek aan de Hangende Tempel en Yungang Grotten, bezoek aan het Terracotta leger
Transport: Binnenlandse treinen, auto met chauffeur bij aankomst in elke stad en de transfers tussen plaatsen als omschreven in de tekst
Maaltijden: geen
Ondersteuning: De lokale agent is indien nodig 24 uur per dag bereikbaar
 • internationale vlucht Nederland naar China en terug.

 • maaltijden

 • fooien

 • visum voor China

 • De meeste entreegelden voor parken en tempels, je betaalt tussen € 2 en € 20 per persoon per bezienswaardigheid. Chinezen houden van entrees, soms betaal je in een complex op drie plaatsen entree. We kwamen thuis met een tas entreekaartjes. Houd rekening met een ‘entree budget’.

 • Optionele excursies

 • reserveringskosten € 25,- p.p., maximaal € 75,- per boeking

 • calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

hutong hotel beijing china

Hutong hotel Beijing

Dag 1 Amsterdam – Beijing

Je reis begint. Meestal vertrek je vanaf Schiphol aan het begin van de avond en omdat je tegen de tijd in reist, kom je de volgende morgen aan in Beijing. De vliegtijd zonder overstap is ongeveer tien uur.

Dag 2 Beijing, aankomst

Reistijd: circa 1 uur

In de aankomsthal word je opgewacht door iemand met een bordje met je naam erop. Je vindt er ook een pinautomaat. Je verblijft in een traditioneel hotel in het centrum met fruitbomen en magnoliabomen op de binnenplaats. Het is een kleinschalig hotel en daarom erg sfeervol. De receptie spreekt redelijk Engels. Vlakbij liggen enkele grote straten met winkels. Bereid je wel voor op een hard bed; daar is in heel China eigenlijk niet aan te ontkomen. De middag is vrij om bij te komen van de reis en, als je zin hebt, de omgeving van je hotel te verkennen.

verboden stad beijing china

Verboden Stad

Dag 3 Beijing, verblijf

Na het ontbijt ben je vrij om zelf met een taxi de stad te verkennen. Wij deelden onze ‘vrije dag’ als volgt in: Allereerst bezochten we de Lama Tempel van het Tibetaanse Lama boeddhisme. In de geur van wierook en sandelhout loop je langs rode tempelhuizen en krulpagoda’s. Vervolgens kun je naar de Tempel van de Hemel, een enorm complex met een ruime stadstuin.

Rond het middaguur kwamen we aan bij het Tian’anmen Plein, ofwel het Plein van de Hemelse Vrede. Het is het grootste plein ter wereld met een indrukwekkende historie. Grenzend aan het plein ligt De Verboden Stad, waar je in eigen tempo door heen wandelt. Als je het handig vindt kun je ter plekke een gids regelen om je rond te leiden. Kijk voor meer tips bij het China reisblog door een Azië expert

Chinese muur

Dag 4 Wandeling Chinese Muur

Op de Chinese Muur staan is voor veel reizigers een van de hoogtepunten van een China reis. Vandaag word je vroeg in de ochtend opgehaald en rijdt in drie uur noordwaarts naar Jingshanling; een rustig deel van de Muur. Daar begint je wandeltocht van 10 kilometer naar Simatai, vaak klimmend, soms dalend. Grote delen zijn niet gerestaureerd en dus een uitdaging. Bij het beginpunt betaal je de entree. Onderweg kun je water, frisdrank en koekjes kopen. Heb je het gehad, vraag dan om de short-cut terug naar de auto. Op het eindpunt kun je nog wat eten en vervolgens brengt je transfer je terug naar je hotel in Beijing.

treinreis-china

Zitplaatsen in de dagtrein

Dag 5 Vertrek Beijing en aankomst Datong

Reistijd: circa 7 uur

Vandaag is het tijd om je laatste indrukken van Beijing op te doen voordat je met de dagtrein richting Datong vertrekt. Tegenwoordig reis je snel en gemakkelijk met deze Chinese trein van a naar b. Wij regelen een transfer naar het treinstation voor je zodat je vanaf het goede station vertrekt. We reserveren tweede klasse plaatsen en voordat je het weet arriveer je zo’n zes uur later in Datong.

Hier staat de chauffeur met gids je al op te wachten. Je herkent hem aan het bordje wat hij vasthoudt met je naam erop. Hij brengt je naar ons centraal gelegen hotel waar je incheckt en lekker bij kunt komen van de treinreis.

datong yungang grotten china

Yungang Grotten

Dag 6 Tempels en grotten in Datong

De volgende ochtend wacht de gids je bij je hotel op en rijd je als eerst richting de Hangende Tempel. Tegen alle wetten van de zwaartekracht in (ruim 50 meterboven de grond en tegen een steile rotswand aan), werd deze tempel ruim 1500 jaar geleden gebouwd. Tot 1985 was dit een bewoonde tempel en pas toen de laatste monnik de tempel verliet is het opengesteld voor publiek. Een indrukwekkend staaltje architectuur vinden wij.

Vervolgens brengt de gids je naar de andere bekende culturele schat: de Boeddhistische tempelgrotten van Yungang. Deze liggen op zo’n twee uur rijden van de Hangende Tempel en zijn uitgehouwen in de zuidwand van het Wuzhoe Shangebergte. Na de introductie van het Boeddhisme in China, meer dan 2.000 jaar geleden, werden ook langs de zijderoute duizenden grotten uitgehakt in de heuvels langs alle oost-westverbindingen. De Yungang grotten hebben de tand des tijds doorstaan waardoor je je kunt vergapen aan de duizenden beelden in de grotten.

Na een dag vol cultuur en nieuwe ervaringen zet de chauffeur je aan het eind van de middag weer af bij je hotel in het centrum van Datong.

pingyao lampionnen china

Lampionnen in Pingyao

Dag 7 Vertrek uit Datong en reis naar Pingyao

Reistijd: circa 8 uur

We regelen een transfer voor je terug naar het treinstation zodat je op tijd aankomt. Voor de reis naar Pingyao boeken we weer een dagtrein voor je. We boeken een trein in de vroege ochtend voor je en je komt halverwege de middag in Pingyao aan.

Dit charmante plaatsje straalt nostalgie uit en is een van de best bewaarde stadjes uit de Ming periode. Het staat dan ook vermeld op de Unesco World Heritage List. Omgeven door een authentieke stadsmuur dwaal je door een wirwar van kleine, beklinkerde straatjes. Overal bungelen rode lampionnen aan de gevels van de courtyard huizen, die ’s avonds zorgen voor een magische gloed.

china pingyao lotustempel

Pingyao

Dag 8 Pingyao

Sta je vroeg op, dan zie je Pingyao wakker worden en ben je veel van de Chinese toeristen voor die de oude stad met vlagen kunnen overspoelen. Zo ontdek je steeds weer nieuwe pleintjes, tempeltjes en binnenplaatsen. De omgeving van het Ming stadje Pingyao is naar onze mening niet erg interessant, maar de uitzondering hierop is de oude, boeddhistische Zhenguo lotustempel. Combineer per privéauto de tempel van Zhenguo met het courtyard-huis van de familie Qiao, met 25 pleintjes en 300 kamers. Het is tegenwoordig een museum en ligt ten noorden van Pingyao. De bekende film ‘Raise the Red Lantern’ werd hier opgenomen. Wat toeristisch opgesteld, maar het huis en de tentoongestelde attributen zijn interessant. Wil je de privé-auto van tevoren reserveren, laat het ons dan even weten.

Wil je het rustig aan doen, plan dan verder niets en dwaal nog een middag door de vele straatjes of ga uitgebreid uit eten.

treinstation china

Op het station

Dag 9 Vertrek Pingyao en aankomst Xi’an

Reistijd: circa 3,5 uur

Vandaag vertrek je naar Xi’an en proberen we rond 10.00 uur de bullettrein voor je te reserveren (en anders reis je vier uur later die kant op). We brengen je naar het treinstation en drie uur later kom je aan in Xi’an. Vervolgens brengt de chauffeur je naar je comfortabele hotel in de binnenstad van Xi’an. Op loopafstand van je hotel vind je de bekende Belltower, dat als middelpunt van het centrum wordt beschouwd. Wij vonden het leuk om naast de Belltower ook de Drumtower te beklimmen en een dreun op de trom te geven. Een paar keer per dag worden er demonstraties gegeven. In de schemering heb je hier vandaan een prachtig uitzicht over de stad en de moslimwijk.

terracotta leger xian china

Terracotta leger

Dag 10 Bezoek aan Terracottaleger

Vanochtend staat onze chauffeur rond 09.00 uur voor je klaar. Hij brengt je naar het opgravinggebied van één van China’s bekendste bezienswaardigheden: het Terracotta leger. Ter plaatse betaal je zelf de entree van Y150,- (circa € 15,- per persoon).

Onze tip is om in hal drie te starten en via hal twee naar hal één te lopen. Je bewaart dan het meest indrukwekkende deel voor het laatst. Je ziet een enorme oppervlakte van duizenden kleisoldaten, koetsen en paarden die eeuwen geleden zijn gemaakt als praalgraf voor de eerste keizer van China. Je kunt vervolgens het museum bezoeken. In totaal heb je ter plaatse zo’n drie uur te besteden.

Aan het begin van de middag ben je terug in de stad.

trein-china-snel

Terug naar Beijing

Dag 11 vertrek uit Xi’an en terug naar Beijing

Reistijd: circa 6 uur

Vandaag vertrek je weer uit Xi’an. Geheel afhankelijk van de treintijden heb je overdag nog de tijd om Xi’an in te gaan en je laatste blik te werpen op de stad.

In ongeveer vijf uur reis je terug naar de Chinese hoofdstad. Bij aankomst op het treinstation wordt je opgewacht door onze chauffeur. Hij brengt je weer terug naar je sfeervolle hotel in de hutong-wijk voor het laatste nachtje in China. Koop de laatste souvenirs, eet voor de laatste keer je noodles met stokjes en ga voor de laatste keer op de foto met een Chinees..

kotakinabalu vlucht china reis

Laatste blik op China

Dag 12 Vertrek naar Nederland

Helaas zit de China cultuurreis er op. Omdat je terug in de tijd reist is dag 12 van je reis ook je aankomstdag in Nederland. Je bent een hele ervaring rijker…

“We regelen niet alleen je rondreis, maar desgewenst ook je vliegtickets. Niet alleen profiteer je daarmee van voordelige tarieven, maar je weet zeker dat je vluchten aansluiten op je reis – óók als deze vertraagd of gewijzigd worden! Handig toch? Als je wilt dat wij dit regelen, geef dat dan aan op ons aanvraagformulier.”

Deze rondreis aanpassen?

Dat kan! Met deze flexibele China rondreis hebben we een gevarieeerde route voor je uitgestippeld. Je kunt deze individuele rondreis gerust aanpassen. Hieronder hebben we een aantal suggesties toegelicht. Heb je zelf ideëen om de reis aan te passen? Nog beter, geef je wensen gerust aan ons door!

 • Verkorten

  Spreekt deze rondreis je aan, maar is een periode van 12 dagen te lang? In dat geval kan je het best vanuit Xi’an naar Beijing vliegen. Dit scheelt een treinrit van 5 uur en wellicht een extra overnachting in Beijing.

 • Verlengen - Jiankou

  Avontuur op de Chinese Muur!

  Voor veel reizigers is een wandeling op de Chinese Muur een hoogtepunt van een China reis. Houd jij wel van een uitdaging en heb je geen last van hoogtevrees? Dan is een verlenging van de reis naar Jiankou zeker wat voor jou! We nemen je mee naar een grootendeels niet gerestaureerd stukje Chinese Muur. Om de ervaring compleet te maken slaap je bij Mr. Zhao thuis. Een rasechte inwoner van het plaatsje die je graag bij hem thuis ontvangt en op avontuur meeneemt.

  Klik hier voor meer informatie over deze verlenging.

 • Verlengen - Chengde

  Keizerlijke paleizen in Chengde

  Zin om de hitte in Beijing te ontvluchten? Trek dan net als de keizers in de Qing Dynastie noordelijk naar de stad Chengde en verleng hier je reis. In deze stad vind je het oude zomerpaleis van de keizers. Deze staat al sinds 1994 op de werelderfgoed lijst van Unesco en is een bezoek meer dan waard. Je kan hier gemakkelijk een hele dag ronddwalen.

  Klik hier voor meer informatie over deze verlenging.

 • Meer comfort?

  Wil je meer comfort tijdens je China reis? Dan kunnen we op diverse plekken een luxere accommodatie voor je regelen. Ook kunnen we treintickets voor de eerste klas voor je reserveren.

  Via het aanvraagformulier horen we het graag als je interesse hebt in meer comfort.

 • Extra excursies

  Ben je geïnteresseerd in excursiemogelijkheden? Laat het ons weten in je reisaanvraag. We denken graag met je mee. De leukste excursies hebben we alvast voor je op een rij gezet:

  • Fietsen door de hutongwijken in Beijing
  • Dumplings maken bij een Chinees gezin in Beijing
  • Foodtour in Xi’an
  • Kong Fu les in Yangshuo

Leuk, we hebben deze rondreis toegevoegd aan je reisplan!

Ben je al klaar om je wensen aan ons door te geven zodat wij een vrijblijvend reisvoorstel kunnen maken?

Nee, ik wil verder puzzelen