china contact met chinezen

china trekkingVisum, geld en gezondheid in China

Tijdens je reis met Riksja China kom je langs de meest intrigerende plaatsen van het land. Op deze site staan China bouwstenen waarmee je je eigen reis samenstelt. Liever een complete rondreis? Kijk dan bij ons overzicht van individuele China rondreizen. Ze zijn gemaakt door ons team van China specialisten. Zij hebben veel reiservaring, kennen bijzondere plekken en letten op kleinschaligheid, authenticiteit en comfort. Heb je vragen over een China reis met Riksja China, neem dan gerust eerst even contact op.

Voor een bezoek aan China is het belangrijk dat je een visum aanvraagt. Ook heb je te maken met geld en gezondheidszaken. Op deze pagina lees je hier alles over.

 

Nee…wij zijn geen visumburo!Visum China

Dus een visum voor je regelen, dat kunnen we niet. Máár voor een reis naar China heb je wél een visum nodig. Zelf hebben we voor onze eigen reizen naar China, al meerdere malen een visum moeten regelen dus we informeren je graag over de procedure. Allereerst is het belangrijk dat je het volgende, per persoon, aanlevert/in orde maakt:

* pasfoto (met een lichte achtergrond en 33 x 48mm)
* kopie van je ticket
* voucher van je China reis (door ons meegestuurd)
* kopie van je paspoort
* ingevuld visumformulier – verkrijgbaar via deze website
* Engelstalige werkgeversverklaring

Dit moet je voor elke reiziger doen. Dus; maak je de reis met vijf personen? Dan moet je alles vijf keer invullen en uitprinten. Vervolgens ga je naar het Chinese Visa Application Service Center (let op: dit is niet de Chinese Ambassade). Het adres van dit Service Center is 6e Rijswijkseweg 60, 2516 EH Den Haag. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 15.00 uur (paspoort ophalen tot 16.00 uur). Nadat je alle documenten hebt ingeleverd, kun je het vaak na vijf werkdagen weer ophalen in Den Haag. Je betaalt (€126,- euro per Chinees visum) bij het ophalen. Na afgifte van het visum moet je binnen 3 maanden naar China reizen.

Goed om te weten: Mocht je niet in de gelegenheid zijn om zelf je visum voor China aan te vragen, het is mogelijk dat een ander je visum aanvraagt. Diegene dient dan wel alle documenten bij zich te hebben en het formulier moet door de jezelf zijn ingevuld en ondertekend.

China visumWel een visumburo nodig? 

Als je geen tijd hebt om zelf voor je China visum naar het Chinese Visa Application Service Center in Den Haag te gaan kun je gebruik maken van de diensten van een visumburo, zoals de VisumCentrale, gespecialiseerd in visumaanvraag voor onder meer China, India en Nepal. Je betaald hiervoor bemiddelingskosten maar naast het indien van het visum controleren ze ook de ingevulde documenten voordat ze een aanvraag doen. Ook voor reizigers met de Belgische nationaliteit kunnen ze het visum verzorgen.

Wat kost een visum voor China?

Een single entry visum kost € 126-, per visum. Je betaalt dit bij het ophalen van je paspoort. (bij voorkeur pin je dit bedrag)

Heb ik een visum nodig voor Hongkong?

Voor Hongkong is geen visum nodig voor mensen met de Nederlandse of Belgische nationaliteit, tenzij je er langer dan 3 maanden blijft. Wie van China naar Hongkong gaat en terug naar China, heeft een double entry visum voor China nodig. Hongkong hoef je ook niet te vermelden bij het aanvragen van het Chinese visum maar het is niet fout als je het wel doet.

 

yuan chinees geld chinaGeldzaken

In China betaal je met de Chinese Yuan, ook wel renminbi genoemd; ‘geld van het volk’. Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Yuan eens te bekijken, omdat de wisselkoers hevig aan het schommelen is. Een zogenaamde ‘converter’ kan hier bij helpen. De Hong Kong Dollar wijkt iets af van de Yuan, maar volgt de munt wel .

De beste manier om aan Chinees geld te komen is door te pinnen. In China vind je bijna overal pinautomaten waar je met je bankpas (met Cirrus-teken of Maestro logo) geld kunt halen. Verder is het handig om wat ‘reserve geld’ te hebben. Dat kan als contant geld natuurlijk. Euro’s worden bij vrijwel alle banken en bij balies van grotere hotels geaccepteerd.

Fooien geven is vreemd in China. Lokale restaurants kennen het vaak niet en het is ons wel gebeurt dat men achter ons aan loopt, denkende dat wij het geld vergeten zijn. In de toeristenindustrie wordt fooi wel steeds vaker gewaardeerd. Grote uitzondering zijn taxi’s. De fooi zit namelijk al in de ritprijs.

 

eten-chinaGezond- en veiligheid in China

Naast het regelen van je China visum en geldzaken is je gezondheid op reis een van de belangrijkste dingen. Neem daarom alle tips en adviezen in acht om je reis zo onbezorgd mogelijk te laten verlopen. Voordat je aan je China reis begint kun je al een aantal voorzorgsmaatregelen nemen, maar ook tijdens je China reis en bij thuiskomst zijn er een aantal aandachtspunten.

Klik hier voor de uitgebreide informatiepagina over gezondheid in China. Ook raden we je aan om contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Zij kunnen je een persoonlijk advies geven over de gewenste vaccinaties.

China is een van de veiligste landen ter wereld, ondanks haar 1,2 miljard mensen komt criminaliteit heel weinig voor en je kunt ‘s avonds zonder problemen op straat lopen, ook in de steden. Voor actuele informatie kun je altijd kijken op www.minbuza.nl, de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, onder het kopje Landen en Reizen en dan onder Reisadviezen.

Verstuur je reisplan