shanghai pudong zentuinen

Klimaat ChinaBeste reistijd voor China

Tijdens het plannen van je China reis is het verstandig rekening te houden met de verschillende klimaatzones dat het land rijk is. In principe kun je China het hele jaar bezoeken. De beste reistijd zijn de maanden april tot en met mei en september tot en met oktober; de lente en de herfst. De omstandigheden zijn dan gunstig: prima temperaturen, weinig regen en geen toeristisch hoogseizoen.

Bij het plannen van je reis naar China kun je gebruik maken van verschillende bouwstenen (korte China reizen), dit zijn individuele reisprogramma’s van 2-5 dagen waarmee je zelf je China reis kunt samenstellen. Deze bouwstenen zijn opgedeeld in twee regio’s, namelijk Noordoost en Zuidwest China. Vind je het veel gepuzzel, kies dan voor een van onze rondreizen waarbij wij de bouwstenen al voor je aan elkaar hebben geregen.

 

Weer China - Uitzicht bergenBeste reisperiode voor je China reis

Door de verschillende klimaatzones is China een land dat het hele jaar door goed te bereizen is, wanneer je de juiste regiokeuzes maakt. China krijgt in de zomermaanden soms tropische wervelstormen over zich heen en er kan veel regen vallen. Het is echter zo’n groot land dat de kans dat je in zo’n storm terecht komt niet zo groot is. In onze wintermaanden is het het rustigst in China. In het noorden is het dan koud, in Beijing overdag rond het vriespunt, maar de lucht is strakblauw en je kunt prachtige foto’s maken. In zuidwest China (provincies Sichuan en Yunnan) is de temperatuur in de lager gelegen gebieden mild en je kunt er dan prima reizen. Hieronder per regio een overzicht van het betreffende klimaat. Een reis aanvragen kan bij ons via Mijn Reisplan, of neem contact met ons op. We helpen je graag bij het samenstellen van je eigen China reis.

China klimaat - GraanHet Noordoosten van China

Het noordoosten van China, waar Beijing ligt, staat bekend om zijn droge, hete zomers en lange, koude winters. In de zomer stijgt het kwik naar zo’n dertig graden, ‘s nachts is er niet veel afkoeling. In het noordwesten van China is het wel belangrijk om rekening te houden met het klimaat. De bouwsteen naar de blauwe meren van Jiuzhaigou is bijvoorbeeld wel seizoensgebonden. Centraal-China heeft hete, vochtige zomers. In de hoger gelegen gebieden is het aangenaam. In de winter kan het fris zijn, een beetje vergelijkbaar met hier. Je kunt in onze wintermaanden dus prima een bezoek brengen aan het beroemde Terracotta leger of de pandaberen bekijken in het Panda Research Center en een warme kop jasmijnthee drinken in een van de stadsparken van Chengdu.

Het Zuidwesten van China

Het Zuidwesten van China heeft een subtropisch klimaat, waar over het hele jaar verspreid elke maand wel wat neerslag valt. Hier zijn de zomers lang, heet en vochtig en de winters koel maar kort. De provincie Yunnan ligt vrij hoog, waardoor bijvoorbeeld de trekking in de Tiger Leaping Gorge het beste te ondernemen is tussen begin april en eind oktober. Hong Kong en omgeving zijn daarentegen wel goed te bezoeken in onze winter. Het zuidelijk gelegen eiland Hainan heeft een tropisch klimaat en in principe kun je er het hele jaar op het strand liggen.
Himalaya tempel - beste reistijd Hong KongOns advies is om laagjeskleding mee te nemen. Denk hierbij aan dunne shirts die je over elkaar aan kan trekken en enkele vesten of fleece-truien met rits, die je gemakkelijk aan en uit trekt. Daarnaast heb je voor de wandeling van 10 kilometer over de Chinese Muur goede wandelschoenen met profiel nodig. En uiteraard komen deze bij een trekking ook goed van pas. Een afritsbroek kan bij een trekking ook handig zijn. En houd er rekening mee dat Chinezen niet gewend zijn aan veel bloot. Zorg er daarom voor dat bij tempelbezoek en dergelijke altijd je schouders en knieën bedekt zijn. Van oktober tot en met april raden wij je aan ook handschoenen, een sjaal en een warme jas mee te nemen.

Klimaat China

Region Jan Feb Mar Apr May Jun
Peking
.
.
.
16
22
27
Shanghai
.
.
.
16
22
25
Hong Kong
.
.
.
23
27
28
Lhasa (Tibet)
.
.
.
11
14
18
Region Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Peking
28
27
23
15
.
.
Shanghai
29
29
25
20
.
.
Hong Kong
30
29
28
26
.
.
Lhasa (Tibet)
18
17
15
12
.
.

Betekenis van de symbolen

zonnig af en toe bewolkt wisselvallig veel regen sneeuw orkaan

Verstuur je reisplan