visa china

Vraagje?

lokaal china zitten
Als je naar een land als China reist, komen er vast heel wat vragen naar boven. Hoe moet het met het visum? Heb je overal Wifi? Kan ik in China gewoon bellen? En hoe zit het met het geld daar?

Allemaal logische vragen die wijzelf, als reiziger, ook willen weten. Daarom hieronder de antwoorden op deze brandende vragen zodat iedere reiziger, goed voorbereid op pad kan gaan.

visa chinaHoe zit het nu precies met het visum?

Ga je naar China op reis, dan dien je een visum aan te vragen. Zorg dat je dit op tijd doet. Reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort moeten in alle gevallen een China visum in het paspoort gestempeld hebben. Voor het verkrijgen van een visum moet je paspoort bij vertrek uit China nog 6 maanden geldig zijn en heb je een pasfoto en een ingevuld en ondertekend aanvraagformulier nodig. Vanaf december 2011 zijn de regels aangescherpt en heb je ook een kopie van je vliegticket, een hotelbevestiging en een dag-tot-dag programma nodig. Dit ontvang je van ons bij de reisbescheiden, ongeveer twee weken na boeking. Voor een familiebezoek dien je ook een uitnodiging van een familielid mee te nemen, met daarbij een kopie van zijn of haar paspoort. Het aanvraagformulier kun je downloaden van de site van het Chinese Visa Application Service Center. Deze dienst bevindt zich in Den Haag. Let op: de Chinese Ambassade neemt geen visumaanvragen aan.
Het adres van het Chinese Visa Application Service Center is: 6e Rijswijkseweg 60, 2516 EH Den Haag. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 15.00 uur (paspoort ophalen tot 16.00 uur). Het is mogelijk om een ingevuld en ondertekend formulier voor een ander in te dienen. Na afgifte van het visum moet je binnen 3 maanden naar China gaan.

China telefoon lokaalHeb ik tijdens mijn reis overal WIFI?

Bijna overal in China kun je gebruik maken van internet. Sommige hotels hebben op de kamers een internetverbinding of een speciale ruimte waar je op het internet kunt. Draadloos internet en een snelle breedbandverbinding zijn normaal. In de grote steden zijn ook steeds meer cafés en bars met draadloos internet te vinden. Reis je naar de wat meer afgelegen gebieden in het noorden (Songpan, Langmusi) dan kan het nog wel eens voorkomen dat je hier geen internet hebt. Maar voor een paar dagen is dit vast niet erg. Het is tenslotte vakantie 🙂

china koffer vliegveldReis ik met een koffer of is een backpack handiger?

Veel van onze reizigers vragen zich af wat nou het meest handig is om in China mee te reizen: een koffer of een backpack. Zelf heb ik ervaren dat het eigenlijk niet veel uitmaakt. Je kunt reizen met het soort bagage wat jij het prettigst vind. Houd er wel rekening mee dat je voor sommige bouwstenen een dag-rugzakje mee moet nemen. Bijvoorbeeld voor de Tiger Leaping Gorge. Hier stop je spullen in voor een nachtje en laat je je ‘grote’ bagage achter in het hotel.

yuan geld in chinaGeldzaken

In China betaal je met de Chinese Yuan, ook wel renminbi genoemd; ‘geld van het volk’. Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Yuan eens te bekijken, omdat de wisselkoers hevig aan het schommelen is. Een zogenaamde ‘converter’ kan hier bij helpen. De Hongkongdollar heeft ongeveer een gelijke waarde als de Yuan.

De beste manier om aan Chinees geld te komen is door te pinnen. In China vind je bijna overal pinautomaten waar je met je bankpas (met Cirrus-teken of Maestro logo) geld kunt halen. Haal je eerst yuan op het vliegveld van aankomst.

china mobiel lokaal Kan ik gewoon met mijn mobiel bellen in China?

Vanuit China met je mobiel naar Nederland bellen kan meestal wel, maar is afhankelijk van je provider en vaak al snel erg duur. Internet Phone (IP) kaarten zijn de goedkoopste manier om te bellen. Je kunt deze kopen bij kiosken en in hotels in grote steden. Tegenwoordig is het bellen via Skype ook een voordelige optie. Skype kun je downloaden op je smartphone, ipad of laptop. Wil je onze lokale agent bellen tijdens je reis, kun je voor een Chinees telefoonnummer de landcode +86 gebruiken. In Hong Kong is de landcode +852.