Eerste keer China? Hier onze tips!

China is groot, ingewikkeld, bizar, modern en traditioneel tegelijk. Waar moet je nou op letten als je voor de eerste keer een China-reis gaat maken? We zetten onze tips voor je op een rij.

china-blog-bijzondere-excursies-shanghaiMaak keuzes in je reisschema

Als je, zoals de meeste reizigers, ongeveer twee tot drie weken de tijd hebt om China te verkennen, moet je keuzes maken. Het is een enorm land en het is ijdele hoop om te denken dat je in die tijd het hele land kunt zien. Dat moet je ook echt niet proberen, want dan ren je van hot naar her en heb je nergens écht de tijd om het land te leren kennen. We raden je aan bijvoorbeeld te focussen op de driehoek BeijingXi’anShanghai als je maar kort de tijd hebt, of kies voor een trip door het Zuidwesten van China, bijvoorbeeld van Chengdu naar Hongkong via traditionele dorpen en rijstvelden. Heb je drie weken de tijd, dan kun je verschillende plaatsen combineren met binnenlandse vluchten, om zo meerdere langere ritten per nachttrein te voorkomen. Natuurlijk adviseren we je graag over de mogelijke routes en keuzes.

 

Vakantie China - lachende vrouwenProbeer de taalbarrière te doorbreken

Misschien ben je eraan gewend dat je op reis altijd wel uit de voeten kan met wat Engels. Maar newsflash: in China zijn er echt een heleboel mensen die geen woord Engels spreken. Of Frans. Of Duits. Al je middelbare schoolkennis ten spijt, daar ga je het in China niet mee redden. Probeer een stuk of tien standaard woorden te leren in het Mandarijn, zoals hallo, bedankt, ik, jij, groot, klein, etc. Ook kun je de app Google Translate op je mobiel zetten, waarmee je zelfs gesproken zinnen kunt vertalen (lees meer: handige apps in China). Klein nadeel: je hebt er een internetverbinding voor nodig. Voor de offline-situaties kun je het handige Point It-boekje aanschaffen, vol handige plaatjes uit alledaagse situaties, zodat je je al wijzend ‘verstaanbaar’ kunt maken.

 

 

chinese-muur-sneeuw-april

Plan je reis in de juiste periode

China klinkt misschien als een exotisch land, maar in de winter kan het in Beijing gerust -15 graden worden. Oeps! Een goede planning is dus verstandig. Over het algemeen zijn het voorjaar en najaar het meest prettig, zonder kou en sneeuw, en ook zonder broeierige hitte. Let wel even goed op de Chinese feestweken: de Golden Weeks begin mei en begin oktober kun je het beste vermijden, want dan gaan één miljard Chinezen zelf ook op vakantie, vaak in eigen land. Treinen zijn dan uitverkocht, de Chinese Muur is bezaaid met mensen en overal kom je hordes Chinese tourgroepen tegen met hoedjes, paraplu’s en buttons. Dan kun je beter een weekje eerder of later naar China gaan. Lees meer over het klimaat in China.

 

 

 

reis-china-snackstreet-chengdu-blogGeniet van de lokale keuken

Wie aan Chinees eten denkt, komt misschien al gauw uit bij foe yong hai of babi pangang. Fout! Deze gerechten kun je in elk Hollands Chinees-Indisch eethuis krijgen, maar lijkt totaal niet op de gerechten die je in China kunt krijgen. Eerlijk is eerlijk, de lokale specialiteiten in China zijn soms wat avontuurlijk voor gemiddelde Nederlanders: gefrituurde spinnen, soep van kippenpoten of in urine gekookte eieren. Maar het merendeel van het eten is heerlijk! Rijst, roerbakgroente, varkensvlees, tofu, soepen, en dit alles met lekkere verse kruiden of sausjes. Zie je iets op het bord van je buurman dat er lekker uitziet? Vanwege het taalprobleem kun je waarschijnlijk niet vragen wat het is… Dus wijs het gewoon aan, wacht tot je je eigen bord krijgt en smullen maar!

 

Vind je dit artikel leuk? Dan raad ik je zeker aan de volgende te lezen:
Tip: zeg het met plaatjes
Handige apps voor op reis in China
10x eten in Hongkong.
Of ga terug naar het China reisblog.

 

Wil je zelf op reis naar China? Kijk dan eens bij onze China reizen. Hier vind je bouwstenen, korte programma’s van twee tot vijf dagen, verspreid door het hele land die je zelf – of met onze hulp – aan elkaar kunt rijgen tot je eigen ideale China-reis. Toch hulp nodig voor een handige route? Hier lees je meer over ‘hoe reis je in China?‘.

4 reacties
op 15 September 2016 om 11:45 uur

[…] je dit artikel leuk? Dan raad ik je zeker aan de volgende te lezen: * Eerste keer China? Dit zijn onze tips. * China voor een tweede keer. Of ga terug naar het China […]

op 15 September 2016 om 12:44 uur

[…] artikelen ook interessant voor jou: Hoe reis je in China? (Tips voor logische routes door China) Eerste keer China? Dit zijn onze tips! China-specialist Koen vertelt over zijn eerste keer in […]

Eric en Grietje van Staveren
op 26 November 2016 om 18:48 uur

we willen graag met 4 volwassenen een reis van 14 dagen maken. beijing-Xian-shanghai??
we zijn gebonden aan de schoolvakantie periode van 22-04-2017 t/m 7-05-2017.
we gaan voor het eerst naar China. verschillende bouwstenen aan elkaar plakken lijkt ons prima. we houden ervan door een stad te fietsen als het kan en ook wandelen door de natuur ligt ons wel. vorig jaar hebben jullie ons een mooie reis door Maleisie laten beleven. Hebben jullie nu een voorstel voor 14 dagen China? We willen het liefst met z”n vieren reizen.
Ook een nachttocht met een trein is prima, het liefst in een 4-persoons coupe.
a.s. maandag 29-11- 2016 na14.00u en a.s.dinsdag 30-11-2016 zijn we telefonisch evt. bereikbaar voor overleg.

Guy De Scheemaecker
op 6 January 2017 om 15:37 uur

Eerste keer china.
We denken aan 4 a 5 weken. Vertrek 2de week van oktober 2017.
Graag kregen we een voorstel van een zeer gevarieerd bezoek, Hongkong inclusief.
Vooral cultuur, geen trekking, liefst 2 dagen in eenzelfde hotel, highlights maar ook op minder toeristische plaatsen.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verstuur je reisplan