Dwars door de Himalaya Nepal Tibet Kathmandu

Dwars door de Himalaya naar Nepal

Tibet Kathmandu

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: overland van Lhasa (Tibet) naar Kathmandu (Nepal)
Reisduur: 6 dagen/ 5 nachten
Reissom: vanaf € 1698,- p.p. (individuele reis)
Reisperiode: mei - oktober
Opmerking: alleen in combinatie met verblijf in Lhasa.

Een klassieke overland route van Lhasa naar Kathmandu: op deze zes-daagse trip reis je met een Engelssprekende gids, individueel over de legendarische Friendship Highway dwars door de Himalaya. Je staat oog in oog met Mount Everest, ziet mysterieuze kloosters met biddende Tibetaanse monniken en het vrije pelgrimsgevoel reist - en stijgt - met je mee.

Je acclimatiseert eerst in het diep-boeddhistische Lhasa op 3600 m. De stad verlatend, start het 'off the road' gevoel pas echt. Je rijdt door ruig, onherbergzaam landschap onder een vaak strakblauwe lucht. Om je heen zijn altijd de bergtoppen van de Himalaya. Aan het einde van de trip bereik je de grootste reus ter wereld: de Mount Everest. Een hike naar het basiskamp, is een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van je trip. Daarna passeer je nog enkele hoge bergpassen, voor je afdaalt richting de groene omgeving met de grens met Nepal. Je merkt dat je lichaam weer happy wordt als je de 'normale' hoogtes bereikt. Over de Friendship Bridge kom je bij de grenspost Kyrong. Kijk nog één keer om naar de gekleurde gebedsvlaggetjes, een nieuw land en een nieuw avontuur liggen voor je.

Overnachten: 6 dagen/ 5 nachten
Transport: privé transfer Lhasa airport - hotel, per landcruiser van Lhasa naar Kathmandu
Maaltijden: geen
Overig: alle permits, Everst fee
  • maaltijden

  • overige excursies

  • entreegelden (reken op circa € 80,- p.p. als je overal ingaat)

  • fooien

yamdrok tso meer - Tibet Kathmandu reisDag 1 Lhasa – Gyantse (begin overland route)

Reistijd: 8 uur, je slaapt op 3980 m.

Je verlaat Lhasa in de ochtend en rijdt naar Gyantse, een rit van slechts 260 km over een goede weg. Je hobbelt verder en onderweg zie je boeddhistische kloosters, pittoreske dorpen, woonkampen tegen de glooiende berghellingen en nomaden die met hun yaks rondtrekken. Na een tijdje komt de top van de eerste pas, de Kamba-La, in zicht. Op de pas (4795 meter – 82 km buiten Lhasa) heb je uitzicht op het azuurblauwe Yamdrok-Tso (Tso betekent meer). Dit enorm hooggelegen meer is één van de vier heilige meren van Tibet en heeft de vorm van een schorpioen.

Je luncht onderweg en daarna rijd je naar de volgende pas, de Kora-La van 5045 meter. Hier zie je de eerste echt hoge bergtoppen en gletsjers van boven de 7000 meter hoogte. Aan het eind van de middag bereik je Gyantse (3950 m.). Je verblijft er in een hotel aan de hoofdstraat, dus je kunt gemakkelijk de omgeving verkennen.

tibet reis qyantse china reisDag 2 Gyantse – Shigatse

Reistijd: 1,5 uur, 100 km, je slaapt op 3840 m.

Gyantse – de op twee na grootste stad van Tibet – was vroeger een belangrijke handelspost op de route tussen India, Sikkim, Bhutan, Tibet en China. De zanderige hoofdstraat leidt naar het Pelkor Chode Klooster en de Kumbum Stupa (entree € 5,-) in het oude gedeelte van het stadje. De Kumbum Stupa (= “huis met 100.000 Boeddha beelden”) wordt niet alleen beschouwd als een schitterend museum, maar ook als het prachtigste bouwkundige wonder van Tibet. Doe wel een beetje rustig als je de stupa beklimt, de hoogte zorgt daar vanzelf voor.

’s Middags rijd je naar de op een na grootste stad van Tibet: Shigatse. Je slaapt in een comfortabel hotel midden in de stad en ’s avonds eet je in een van de vele restaurantjes. Probeer eens een yakburger of momo’s; tibetaanse deeghapjes gevuld met allerlei lekkers…

vrouw met molen lhasa chinaDag 3 Shigatse – Sakya

Reistijd: 3 uur, 200 km, je slaapt op 4280 m.

Met zo’n 40.000 inwoners, is Shigatse de plek van het Tashilhunpo Monastery, waar een gigantische stupa van goud de graftombe van de 4e Panchen Lama markeert. Een heilige plek en het belangrijkste klooster van de Gelukpa orde. Het enorme 27 meter hoge beeld van Maytreia stelt de toekomstige boeddha voor. Er wonen nog ongeveer 600 Tibetaanse monniken. Je bekijkt het klooster met de gids (entree € 6,-). Wil je daarna nog actief zijn, beklim dan de berg waar het klooster tegen aan is gebouwd. Bovenop wapperen vele gebedsvlaggen van hen die bovenop -en buiten adem- raakten. Je komt eerst langs de kora, het pelgrimspad met gebedsmolens waar de pelgrims hun mantra bidden, de molens in beweging houdend.

Vervolgens maak je een bijzonder mooie tocht naar Sakya. Daar overnacht je in een eenvoudig hotel en heb je in de namiddag nog tijd om rond te lopen. Het stadje is klein en wordt gedomineerd door de Sakya Gompa, een van de grootste monasteries van Tibet met opvallende kleurstellingen, gebedsmolens en kapellen.

tibet reis everest nomaden chinaDag 4 Sakya – Rombuk

Reistijd: 6 tot 7 uur, 250 km, je slaapt op 4900 m.

Vanochtend breng je samen met je gids een bezoek aan de Sakya Gompa (entree € 4,50). Het klooster is groot en bestaat uit meerdere gebouwen. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht.

Daarna is het tijd voor het échte avontuur en verlaat je de bewoonde wereld richting Mount Everest. Je reist door afgelegen hoogvlakten en kleine Tibetaanse boerendorpjes. Je passeert enkele van de hoogste bergpassen ter wereld die letterlijk en figuurlijk adembenemend zijn. De typisch Tibetaanse wapperende gebedsvlaggetjes markeren de pas. Vanaf hier zijn de hotels ook niet meer dan ´basic´: geen douches en toiletten meer op de kamer. Bij Shegar verlaat je de Friendship Highway en via een onverhard pad vervolg je je weg. Het landschap wordt weidser, de bergtoppen worden witter en aan het eind van de dag kom je aan bij het Rombuk klooster, op 4980 meter het hoogst gelegen klooster ter wereld. Het Everest Guesthouse ligt ernaast en hier breng je de nacht door in een zeer eenvoudige kamer, zonder wc of douche. Verwacht dus geen luxe, wel een hoop gezelligheid als je ’s avonds in het restaurantje je ervaringen deelt met andere reizigers rondom een knapperend haardvuur.

everest samen basecamp china reisDag 5 Rombuk – Everest Base Camp – Lao Tingri

Reistijd: 4 uur, 160 km, je slaapt op 4340 m.

Zet je schrap, dit wordt wellicht een zware – maar onvergetelijke ochtend. Vandaag bezoek je het Mount Everest Basecamp (5200 meter hoog). De Mount Everest – Quomolangma in het Tibetaans, is met 8848 meter de hoogste berg ter wereld. Hier verzamelen zich tussen juli en september de die-hards van de wereld, voor de gevaarlijke trip naar de top van de wereld. Zelf ervaren hoe zwaar het is om in deze omgeving te wandelen zal je bewondering voor de echte klimmers tot Everest hoogte doen stijgen. Als je niet wil of kan lopen pak je gewoon een busje, geen probleem.

’s Middags rijd je verder door een onverhard en verlaten landschap. Je slaapt vervolgens in Lao Tingri, een klein dorp met veel paarden. Hier vandaan heb je een uitzicht over de witte pieken van de achtduizenders Makalu, Lhotse, Everest, Cho Oyu en Shishapangma.

nepal landscape china reisDag 6 Lao Tingri – Kyrong (grens Nepal)

Reistijd: 8 uur, 180 km, je slaapt op 1300 m.

De volgende dag rijd je naar Kyrong, de grensplaats bij Nepal. Je passeert de laatste twee hoge bergpassen, de La Lung pas en Tong La pas, beiden op ruim 5000 meter hoogte. Kijk nog één keer terug voor een laatste, spectaculair uitzicht op de Himalaya voordat je het Tibetaanse plateau verlaat. Ineens wordt alles groen en zie je in de verte een aantal watervallen. De avond slaap je in Kyrong.

De volgende dag kunnen de grensformaliteiten enige tijd in beslag nemen, het is en blijft een andere wereld. Je rijdt nog door een stukje niemandsland tot aan de Friendship Bridge en neemt dan afscheid van chauffeur en gids. Hier steek je de brug over naar Nepal en reis je verder.

Deze bouwsteen is goed te combineren met...