graslanden individuele reizen china

Monniken op de grasvlakte

Xiahe Labrang

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Xiahe – Langmusi - Songpan
Reisduur: 5 dagen / 4 nachten
Reissom: € 860,- p.p. bij 2 personen

Reis 5 dagen off the beaten track over eindeloze nomadenvlaktes. Weinig reizigers bezoeken deze authentieke regio vol Tibetaanse kloosters en Mongoolse invloeden. Drink een kopje yakboter thee met monniken in rode gewaden, zie kleurrijke yaks grazen met witte Himalayatoppen op de achtergrond, bezoek het Labrang klooster in Xiahe en overnacht bij de onherbergzame grasvlaktes.
Je overnacht in kleinschalige guesthouses met Tibetaanse details. Kamers zijn eenvoudig ingericht, wel met elektriciteit en stromend water, al kan dit haperen. We realiseren ons dat het niet goedkoop is. Deze regio is echter alleen toeristisch gezien zo onderontwikkeld dat je er niet komt zonder privé chauffeur en gids. Deze zijn in de prijs inbegrepen. Kortom, een unieke ervaring in een stuk authentiek China.

Overnachten: 2 nachten in een eenvoudig Tibetaans hotel, 1 nacht in een klein en eenvoudig hotel en 1 nacht in een eenvoudig, maar sfeervol guesthouse
Excursie: dagtour naar de grasvlaktes
Transport: transfer bij aankomst en transfer van Xiahe – Langmusi - Songpan
Maaltijden: geen
  • maaltijden

  • fooien

 Xiahe hoofdstraat - ChinaDag 1 Aankomst Xiahe

Je reist hier van de gebaande paden af. Om bij het beginpunt van deze route te komen vlieg je meestal ‘s morgens naar Lanzhou vanuit Beijing of Xi’an. Op de kleine luchthaven staat onze transfer klaar om je in ca. 5 uur naar Xiahe te brengen. De grote steden heb je hier duidelijk achter je gelaten. Je rijdt over uitgestrekte vlaktes met hoge bergen op de achtergrond. Onderweg maak je regelmatig een foto en wc stop.

De aankomst in Xiahe is letterlijk adembenemend. Het ligt niet alleen mooi, maar ook op 3000m hoogte. Dat betekent een ijle lucht en vaak flink ademhappen als je de trap oploopt. Doe kalm aan, ga bij hoofdpijn even liggen en drink voldoende water. Je overnacht in een eenvoudig Tibetaans hotel. De kamers met eigen badkamer zijn kleurrijk ingericht en schoon. Er is elektriciteit en warm water maar dat kan nog wel eens haperen op de hoogvlakte. Wij gingen voor een hapje ‘s avonds naar een Tibetaans eettentje om de hoek en probeerden de momo. Een smakelijk gevuld gestoomd broodje met curry.

Monniken - Xiahe Labrang ChinaDag 2 Labrang klooster en bezoek nomadentent

Na een Tibetaans ontbijtje; gestoomd brood, thee en vaak noedels of rijst, ga je Xiahe verkennen. Het dorp staat bekend om het 16e-eeuwse Labrang klooster. Het grootste Tibetaanse klooster buiten Tibet, met zo’n 2000 monniken. Samen met je gids voor de komende dagen dwaal je door het klooster. Zie pelgrims aan gebedsmolens draaien en hoor monniken Oh Mani zingen, een boeddistische mantra. Wij zijn op een trappetje gaan zitten om de sfeer, de rituelen en geur van yakboter thee op ons in te laten werken. Want voor ons gevoel waren we ver terug in de tijd…

Ganjia graslanden Xiahe ChinaNa de lunch laad je je bagage in de auto en ga je op onderzoek uit op de grasvlakten. Zodra je Xiahe achter je laat zie je grasvlaktes en een eindeloze leegte met ruige bergen als decor, kabbelende rivieren en grazende yaks die laten zien dat leven mogelijk is op deze grote hoogte. Onderweg stop je bij een klein klooster waar de Black Hat monniken wonen en in een traditioneel dorp met bijna alleen maar Tibetaanse huizen. Die herken je aan het witte pleisterwerk met gekleurde kozijnen en Tibetaanse symbolen geschilderd boven de deuren.

Met een beetje geluk kom je een groep nomaden tegen en kun je een kijkje nemen in een nomadentent. Hier ontdek je hoe complete gezinnen over de onherbergzame vlaktes reizen en vang je een glimp op van hun leven.

Yaherders runderen Langmusi ChinaDag 3 naar Langmusi

Vandaag heb je ca. 5 uur voor de boeg en rijd je naar nog grotere hoogte. Langs alpenweiden vol bloemen met witte Himalaya toppen in de verte reis je van nomadenfamilie naar vergeten dorpjes. Stop onderweg ook eens bij ‘niks’ en luister naar de stilte. Dit voelde voor ons letterlijk als de ‘middle of nowhere…’

In de middag kom je aan in Langmusi, een dorp op 3300 meter hoogte. Het is een dorp waar men met weinig voorzieningen leeft. Het hotel waar je in slaapt is daardoor eenvoudiger en het past in de sfeer van het dorp; klein, basic en waar stroom en water regelmatig hapert… Door de twee boeddhistische kloosters en de grote Tibetaanse gemeenschap, proef je de Tibetaanse sfeer die hier hangt.

Songpan restaurant ChinaDag 4 van Langmusi naar Songpan

Vandaag bezoek je in de ochtend het belangrijkste klooster van Langmusi. Regelmatig zijn er ceremonies en de gids leidt je rond door de gebedshal, waar de hoogste geestelijke op een verhoging zit. Als je hier loopt, merk je dat de prevelende monniken en de geur van yakboterkaarsen voor een diepe rust in het klooster zorgen.

Vervolgens vertrek je richting Songpan, een flinke tocht van ongeveer 250 km die niet snel gaat vervelen. Je rijdt over hoge bergpassen en door ruige grasvlakten, blokkeert een kudde schapen de weg en zit een groepje gieren op een rots te turen naar dat ene konijn. Onderweg wordt er gestopt, maar geef gerust aan als je vaker een foto wilt maken of even de benen wilt strekken. Voor Songpan daal je af door de vallei van de Minrivier. In Songpan neem je afscheid van je gids en chauffeur. Vanavond overnacht je in een eenvoudig maar sfeervol houten guesthouse. Met de kleurrijke details en Tibetaans binnenplaatsje voelt het knus aan. Ook hier zijn de voorzieningen beperkt en valt de stroom soms uit. Houd je zaklamp dus in de aanslag. Bij eethuisje Emma’s kitchen schoven wij aan voor het diner. Deze vriendelijke vrouw bereid Chinese, Tibetaanse en westerse gerechten.

Bus Songpan Chengdu ChinaDag 5 vertrek uit Songpan

Gisteren heb je afscheid genomen van je chauffeur en gids. Vandaag is het tijd om Songpan te verlaten en door te reizen naar theestad Chengdu. Neem de lokale bus en hobbel in ruim 8 uur langs de Mingrivier de bewoonde wereld weer in.

Je kunt ook kiezen voor een comfortabel uurtje vliegen. Laat het ons weten als je dat graag wilt. Stap in miljoenenstad Chengdu de wereld van Chinese thee in; stel je eigen melange samen op de markt en drink een kopje warm goud tijdens Panda’s en Tai Chi.

Wil je naar de blauwe meren van Jiuzhaigou, dan begint in Songpan de bouwsteen Schitterende Meren. Wil je de natuur rondom Songpan te paard bezoeken, kijk dan eens naar de bouwsteen Te paard naar Ice Mountain.

Yak boterthee - China XiaheSlapen

Deze regio van Xiahe, Langmusi en Songpan is op toeristisch vlak nauwelijks ontwikkeld. Dit heeft uiteraard zijn voor- en nadelen. Weinig toerisme zie je vaak terug in authenticiteit van dorpjes. Echter, de hotels zijn eenvoudiger dan op andere plaatste tijdens je China rondreis. Houd hier rekening mee als je deze regio bezoekt.

Eten

Wil je echt Tibetaans eten in Xiahe, ga dan naar Nomad: het rooftop “stamcafé” van het Labrang klooster, vol monniken die zich te goed doen aan yakboter thee en Momo’s, een soort Tibetaanse dumplings.

Hoogte

Doordat Xiahe op 3000 meter hoogte ligt, kan je te maken krijgen met hoogteziekte. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan zuurstof in je lichaam met als gevolg dat je sneller gaat ademen. Ook hoofdpijn, slapeloosheid en gebrek aan eetlust kunnen gevolgen zijn. Het is belangrijk dat je rustig aan doet, veel water drinkt en voldoende eet. Warme kleding is buiten het seizoen (mei – sept) een must.

Verstuur je reisplan